Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Φιγέρες (Figueres)

Η Φιγέρες (Figueres) είναι μια αρχαία Ιβηρική και Ρωμαϊκή πόλη της Νοτιοανατολικής Ισπανίας που βρίσκεται πολύ κοντά στη πρώτη αρχαία ελληνική αποικία ( των Φωκέων) στην  Ιβηρική Χερσόνησο  το Εμπόριον. Σημαντικός κόμβος ιστορικά, εμπορικά  και στρατιωτικά  μεταξύ της Γαλλικής και Ισπανικής Καταλονίας .  Στη  Φιγέρες   βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο της Ευρώπης και είναι γενέτειρα του σπουδαιότερου αντιπρόσωπου του σουρεαλισμού (υπερρεαλισμού) του εκκεντρικού ζωγράφου  Σαλβαντόρ Νταλί. Σχετικά εύκολη πρόσβαση στη Φιγέρες, απέχει μία ώρα με το τρένο ή οδικώς από τη Μπαρσελόνα.

      1.      Το κυριότερο αξιοθέατο της Φιγέρες είναι το Θέατρο-Μουσείο του Σαλβαντόρ Νταλί. Μια απίστευτή μεταμόρφωση ενός απλού παλιού δημοτικού θεάτρου από τον Νταλί σε μοναδικό σπίτι-μουσείο στο κόσμο, με χρώμα κόκκινου κρασιού και πολλά πελώρια αυγά στη σκεπή!
    
       2.      Στο εσωτερικό, στο κυκλικό περίβολο που ήταν παλιά η πλατεία του θεάτρου, προσέξτε την τεράστια Κάντιλακ, που παλιά ήταν του Αλ Καπόνε και  ρίχνοντας μέσα στη σχισμή που έχει το  κέρμα θα προκαλέσετε βροχόπτωση μέσα στο αυτοκίνητο που μαζί με μία ψαρόβαρκα που κρέμεται στην οροφή με σταγόνες  επιβεβαιώνουν  το τίτλο του έργου «Βροχερό Ταξί»
     
           3.      Εξερευνήστε χωρίς βιασύνη όλο το σπίτι του Νταλί, θαυμάστε τις αίθουσες του ιχθυοπωλείου, του θησαυρού,  και ανεβείτε στο πύργο «Τορε Γκαλατεα» που έμεινε ο ζωγράφος τα τελευταία χρόνια.
       
        4.      Να μπείτε στη κρύπτη με το τάφο του ζωγράφου και οπωσδήποτε δείτε τη συλλογή από 37 κοσμήματα και πολύτιμων λίθων του Ουέν Τσίτμαν που τα σχεδίασε ο Νταλί.
      
         5.      Κάντε μια βόλτα γύρο από το μουσείο και στη Παλιά και Νέα πόλη και δείτε έργα του Νταλί , όπως το άγαλμα του Νεύτωνα, του φιλοσόφου Francesc Pujol και το κεφαλί του Νταλί στην κεντρική λεωφόρο.
       
          6.      Αφήνοντας τον Νταλί εξερευνήστε το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό φρούριο της Ευρώπης το Καστελ ντε Σαντ Φεραν, κτισμένο το 1763 σύμφωνα με τα σχεδία και τα κριτήρια του πασίγνωστου Γάλλου στρατιωτικού αρχιτέκτονα  ντε  Βομπαν .
   
         7.      Με τίποτα να μην ξεχάσετε να δείτε το Καταλονικό μουσείο των παιχνιδιών, που με 4.500 εκθέματα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και έχει στη συλλογή του τα προσωπικά παιχνίδια του Χουάν Μιρό, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και του Νταλί φυσικά..
     
       8.      Επισκεφτείτε το Καθεδρικό Ναό  και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο του Εμπόρντα , μια συλλογή ευρημάτων απο τους  κελτιβηρικούς και ελληνορωμαϊκούς χρόνους ,όπως και δευτερεύοντες πίνακες από συλλογή μουσείου Πράδο της Μαδρίτης.
      
        9.      Η Φιγέρες είναι το κατάλληλο μέρος για να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα της Καταναλόνικης κουζίνας, όπως Butifarra , παραδοσιακό λουκάνικο με Ρωμαικές ακόμα ρίζες, που σερβίρουν με φασόλια , την Oxtail soup, η σούπα από την μοσχαρίσια ουρά  και την πασίγνωστη κρύα σούπα Gaspatxo.
     
         10.  Για τον «ανήσυχο» ταξιδιώτη προτείνω τέσσερεις  μικρές  εκδρομές :
Α) Στο  αρχαίο Εμπόριον , πρώτη Ελληνική αποικία της Ισπανίας
Β) Στη πόλη Besalu με μοναδική μεσαιωνική γέφυρα 12 αιώνα
Γ) Στη ανεπανάληπτη πόλη στο γκρεμό το Castellfolit de la Roca
Δ) Στη πόλη με εκατοντάδες κανάλια –το Empuriabrava





















                                                                               







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου